אימון עיסקי

לקראת החורף: איך להכין את העסק לסערה שמתחוללת בחוץ?

בשנים האחרונות אנחנו מתמודדים עם שורה של סערות חיצוניות שמאתגרות את העסק. עדיין לא הכנתם את העסק לסערה? הנה 5 עקרונות שיסייעו לכם להפוך את החורף לחם ומגניב.

מבחינה רשמית החורף אמור להתחיל לקראת סוף דצמבר, אבל בפועל הוא כבר כאן הרבה מאוד זמן. גם כשבחוץ הטמפרטורה טיפסה ל- 40 מעלות בצל, אנחנו היינו עמוק בתוך עין הסערה. ככה זה כשעסקים בישראל צריכים להתמודד עם 3 כוחות שפועלים במקביל, ומשפיעים ללא היכר על המציאות העסקית: טכנולוגיה שמשתנה במהירות (מי אמר AI), מציאות ביטחונית וכלכלית מאתגרת ופערי דורות בכוח העבודה – שיוצרים מתחים ואתגרים. כוחות אלו יוצרים את הסערה המושלמת, שמאיימת לפגוע בהכנסות ולטלטל את היסודות עליהם בנוי העסק. כאמור אתגרים לשוב ונוסיף את אתגר קבלת ההחלטות בעת סערה.

קבלת החלטות בעת סערה
קבלת החלטות בעת סערה

הנה 5 העקרונות שיסייעו לכם לקבל החלטת ולבנות מטריית הגנה שגם תסייע לעסק לצלוח את הסערה בשלום – וגם להפוך את מבול האתגרים למטר של הזדמנויות.

1. חיזוק הגמישות

רבות דובר במהלך השנה האחרונה על המילה "קונספציה". האם גם העסק מנוהל ע"י קונספציות שגויות, ואיך אפשר לאתר אותן לפני שהן גורמות לטלטלות? כאן נכנסת לתמונה הגמישות המחשבתית: היכולת לחשוב על נושאים אסטרטגיים ממספר נקודות מבט, שמאתגרות את התפיסה המובנת מאליה. המשק מצוי במצב מלחמה? הסתיימה עוד התקפת טילים של אירן? האינסטינקט הבסיסי שלנו הוא כנראה לעצור את הכול. אבל אולי זה בדיוק הזמן לצאת בקמפיין המסביר את הנחיצות של הפתרון שלכם? אולי הסיכון בהקפאת הקמפיין, שכולל קיטון אפשרי בהכנסות, גדול מהסיכון בהשארתו?

לפעמים ההחלטה הנכונה הפוכה מזו שהאינסטינקט הראשוני שלנו מכוון אליה. ולכן, במיוחד כאשר מדובר בהחלטות אסטרטגיות, חשוב להגדיל את הגמישות המחשבתית. כי כמו בספורט, כך גם בעסק: ככל שנהיה יותר גמישים, נוכל לתמרן ולמתוח יכולות גם במצבי קיצון מאתגרים. איך עושים את זה? אחת הדרכים להגדיל את הגמישות היא באמצעות ביצוע סיעורי מוחות עם אנשים שאוחזים בדעה ההופכית משלנו. ככל שאקלים הדעות יהיה מגוון יותר כך אפשר יהיה לראות את התמונה הגדולה, להתנער מקונספציות שגויות ולקבל את ההחלטה העסקית הנכונה ביותר.

 2. זיהוי הזדמנויות במרחב

אומרים שכל אתגר טומן בחובו הזדמנות. המציאות הביטחונית והכלכלית מאתגרת? משקיעים חכמים מנצלים את ההזדמנות, וקונים נכסים להשקעה במחירי רצפה שלפני שנה-שנתיים אולי היו נראים דמיוניים. גם במציאות העסקית חשוב להסתכל על התמונה הגדולה ולא רק על רכיבים בודדים במרחב. במקום להתמקד רק במציאות הכלכלית המאתגרת, כדאי להרחיב את נקודת המבט ולסרוק אחר הזדמנויות שהמציאות הקיימת יוצרת. האם למשל אפשר לרכוש עסקים אחרים במחיר מציאה? אולי אפשר לפתח פתרונות חדשים המותאמים למצב, או לתת דגש על  מוצרים ושירותים קיימים שיכולים לזכות לביקוש גבוה דווקא עכשיו?

3. איחוד שורות

נהוג לחשוב שהקריטריון החשוב ביותר בעיניי העובדים במקום העבודה הם תנאי השכר. אך סקר שמבצעות חברת CofaceBDI ודה מרקר במשך שני עשורים ומקיף מאות אלפי מועסקים, חושף מציאות מפתיעה: בכל הסקרים שנערכו בין השנים 2018 ל- 2024 נמצא שהגורם החשוב ביותר עבור העובדים במקום העבודה הוא… הם… יחסי העבודה! ותנאי השכר? בסקר שבוצע בשנת 2024 הם הגיעו רק למקום ה- 7. מכאן החשיבות של יצירת אווירה תומכת ומגבשת, במיוחד בתקופות של משבר לאומי.

 

במציאות שבה רבים מאיתנו חווים סטרס מתמשך ואפילו אובדן, זה המקום ליצור מעטפת תמיכה שכוללת סיוע למי שצריך, כלים לפיתוח חוסן אישי, יצירת מסגרות של העצמה והוקרה, גיבושים להעלאת המורל ועוד. מעטפת זו תסייע להתמודד עם האתגרים – וגם תסייע לחיזוק הלכידות של העובדים והעבודה הצוותית. וכמו שכבר הבנו, כשלעובדים כיף להגיע למקום העבודה שביעות הרצון שלהם תהיה גבוהה – ולכך יש השפעה לאורך זמן גם על התפוקות והביצועים.

 

4. שדרוג יכולות השליטה והבקרה

כשאדם מגיע לרופא עם בעיה כלשהי, הרופא ירצה לנטר את המדדים שלו לצורך מתן אבחנה מדויקת ופתרון אפקטיבי. גם בעסק, פעולת הניטור הכרחית כדי לוודא שאנחנו מקבלים תמונת מצב מדויקת ויודעים לאן לכוון את הספינה העסקית. במיוחד בתקופה שבה התרחשות רודפת התרחשות, הערנות והבקרה הניהולית צריכים להיות תכופים ומהירים בהרבה. כיום אפשר לנטר KPI (ראשי תיבות של Key Performance Index – מדדי ביצוע מרכזיים) יחסית בקלות, באמצעות יצירת דשבורדים המתעדכנים אונליין והכנסת תהליכי אוטומציה ודיגיטציה. היכולת להתעדכן בזמן אמת במדדים השונים תעניק לנו שליטה מרבית על הנעשה בעסק: ככל שנשלוט בגוף העסקי על שלל חלקיו בצורה טובה יותר, נוכל כמו ספורטאי מיומן לתמרן למקום הרצוי ולהוביל לביצועי שיא.

 

5. חידוד ה"למה" שלנו

תקופות מאתגרות הן הזדמנות טובה להתחבר מחדש ל"למה" שלנו – מנוע הבעירה הפנימי שגרם לנו מלכתחילה לצאת למסע העסקי, והעניק לנו בוסט אדיר של אנרגיה. עם הזמן אנחנו מתרחקים מה"למה", השחיקה משתלטת והאנרגיה לנווט את העסק למקום הרצוי הולכת ופוחתת. מדוע אנחנו עושים את מה שאנחנו עושים? למה פתחנו את העסק מלכתחילה? אם אנחנו משמשים כמנהלים בעסק – למה בחרנו בתפקיד הזה? מה השליחות שלנו, ואיך התפקיד הנוכחי כבעלים או כמנהלים מאפשר לנו להגשים אותה? ברגע שנחזור למקור ונבין את ה"למה" נוכל ליצור חזון, ערכים ויעדים – ולהתמלא באנרגיות החיוניות להגשמתם.

במציאות רוויית התרחשויות, השאלה היא לא האם יגיע המשבר הבא אלא מתי. ביצוע הפעולות הנכונות כבר עכשיו יאפשר לנו לצלוח את האתגרים הנוכחים והעתידיים – ולהפוך את המבול לגשמי ברכה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן