אימון עיסקי

איך לגייס את העובד המושלם לעסק, באמצעות 4 פעולות הכנה?

בארגונים גדולים נהוג להגיד שהנכס הגדול ביותר שלהם הוא העובדים. האמרה הזו נכונה שבעתיים כאשר מדובר בעסקים קטנים ובינוניים. אחרי הכל, כשבעל העסק עושה הכול מהכול, בשלב כלשהו הוא נתקל בתקרת זכוכית שאי אפשר לפרוץ בלי ידיים עובדות. אך להגיע למסקנה שצריך לגייס עובדים זה דבר אחד, ולגייס את המתאים המושלם לעסק זה דבר אחר.

לעיתים קרובות עסקים קטנים שופכים זמן וכסף על תהליכי גיוס שלא מצדיקים את ההשקעה – ויכולות להיות לכך השפעות גורליות. בשונה מארגון גדול שמעסיק מאות עובדים, בעסק קטן ובינוני התלות בכל עובד היא מכרעת. כאשר גיוס עובד לעסק נכשל התפוקות והביצועים עלולים להיפגע, לעיתים באופן משמעותי. וזה עוד לפני שהזכרנו את המשאבים הנוספים שצריך להשקיע כדי לגייס עובד חדש אחרי שהגיוס הקודם לא צלח.

 

רוצים להגדיל דרמטית את סיכויי ההצלחה של תהליך הגיוס? לפני שרצים לפרסם מודעת דרושים, הנה 4 פעולות ההכנה שיסייעו לכם למצוא את העובד האולטימטיבי עבור העסק שלכם.

  1. ליצור הגדרת תפקיד מדויקת

כדי למצוא את העובד המושלם צריך לדעת מה לחפש, וכדי לחפש בצורה אפקטיבית צריך לפני הכול ליצור הגדרת תפקיד מדויקת. "נציג מכירות" או "שירות לקוחות" זו לא הגדרת תפקיד, אלא הטייטל. הגדרת תפקיד כוללת את תכולתו של התפקיד ואת תחומי האחריות: איזה פעולות העובד מבצע? מהם הכישורים הנדרשים? מהם המדדים המרכזיים? כך למשל נציג מכירות של מוצרי אלקטרוניקה אמור להוציא 20 שיחות ללקוחות חדשים ביום, להכיר את כל מוצרי החשמל של החברה ויתרונותיהם, לדעת לעבוד עם ה- CRM של העסק ומערכות טכנולוגיות נוספות ועוד.

כדי שהגדרת התפקיד תהיה מחוברת לעשייה העסקית ולצרכים הממשיים בשטח, אפשר להשתמש כבסיס בדרישות התפקיד מתוך מודעות דרושים של משרות דומות, ועליהן "להלביש" את הצרכים הייחודיים של העסק שלכם.

  1. לבנות את ה- DNA העסקי

במאמר המשך, דורית חלפון, הד האנטרית, תרחיב הנושא. כולנו מכירים את המונח "תרבות ארגונית", שמתייחס למכלול הערכים, הנורמות והכללים המשפיעים על התנהלות העובדים בארגון. גם בעסקים קטנים חשוב לטפח תרבות ארגונית, ואם עדיין לא הגדרתם כזו אז גיוס עובד חדש היא הזדמנות טובה לעשות את זה: סקרים שבוצעו לאורך השנים מלמדים שקרוב ל- 80% מהמועמדים לוקחים בחשבון את התרבות הארגונית לפני שהם מקבלים החלטה. כן, גם כשהם שוקלים לעבוד בעסק קטן ובינוני.

 

האם למשל התרבות הארגונית של העסק מוכוונת אנשים ועבודת צוות? מעודדת למידה עצמאית? עד כמה היא גמישה וכוללת הגדרות תפקיד דינאמיות (במסגרתן העובדים מבצעים "גם וגם" ויכולים להתפתח במהירות)? האם העסק תומך בעבודה מרחוק?

התרבות הארגונית מבוססת על בניית חזון וערכי מפתח, והגדרתו תסייע לכם למשוך לעסק את העובדים המתאימים. אם למשל התרבות הארגונית מבוססת על למידה עצמאית ואינה מעודדת עבודה מרחוק, עובדים המחפשים עבודה היברידית יהיו פחות רלוונטיים.

איך לגייס עובד
איך לגייס עובד
  1. לפתור את דילמת הניסיון

אחת הדילמות בגיוס עובד חדש לעסק, היא מידת הניסיון שלו. האם לגייס עובדים משופשפים ובעלי ניסיון? מצד אחד, אנחנו מקווים שהניסיון יסייע להם להיכנס לתפקיד בצורה חלקה יותר ולהניב ביצועים טובים יותר. מצד שני, סביר להניח שדרישות השכר שלהם יהיה גבוהות יותר והם יהיו בעלי נכונות נמוכה יותר לשנות הרגלים מקצועיים שכבר התקבעו. האם לגייס ג'וניורים שמצויים בתחילת דרכם המקצועית? מצד אחד דרישות השכר שלהם יהיו נמוכות יותר, המוטיבציה כנראה תהיה בשמיים וגם היכולת לעצב את ההתנהלות המקצועית שלהם בהתאם לתרבות הארגונית תהיה גבוהה. מצד שני, תהליך הלמידה של הג'וניורים עשוי להיות ארוך יותר, ובהיעדר ניסיון קודם הם מגיעים בלי קבלות מוכחות בתפקיד.

אז מה עושים? כמובן שהתשובה משתנה בהתאם לצרכי העסק – מתקציב השכר והמטרות העסקיות ועד התרבות הארגונית שהגדרתם. כך או כך, חשוב להביא בחשבון את מכלול השיקולים, ולהגדיר מראש את רמת הניסיון הרצויה.

  1. להשתמש בכלים לאבחון אפקטיבי

כמו שכבר הבנו, הנזק הפוטנציאלי שגורמת טעות בגיוס יכול להיות עצום, ובעסק קטן ובינוני יש מרווח קטן מאוד לטעויות. לכן, לאחר שהגדרתם את דרישות העסק והתפקיד, חשוב לוודא שאתם בוחרים עובדים ש"תפורים" על צרכים אלו. איך עושים את זה? באמצעות בחירת כלי אבחון שיאפשרו לכם לבנות פרופיל אישי ומקצועי של המועמד – ולבחון את מידת התאמתו לפרופיל של העסק. גם אם השימוש בכלים אבחוניים יצריך הקצאת משאבים גדולה יותר – הפוטנציאל של גיוס מוצלח שיתרום לצמיחה העסקית אל מול הנזק האפשרי, אמורים להצדיק את ההשקעה.

 

יש מנעד רחב של כלים אבחוניים שיכולים לסייע לכם במלאכה, ממבחני אישיות דוגמת מודל DISC ועד ניתוח גרפולוגי. רוצים לדעת עוד על הכלים האבחוניים? נשמח לשוחח ולשתף מתוך הניסיון שלנו בליווי מאות עסקים קטנים ובינוניים.

בשורה התחתונה, סוף גיוס במחשבה תחילה. הקדשת מחשבה לתהליך הגיוס רגע לפני שיוצאים לדרך תסייע לכם למצוא את השידוך המושלם – עבורכם ועבור העובד.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן