אימון עיסקי

כלים פרקטיים להצלחה

אחת הסיטואציות היותר מלחיצות בחיים היא ראיון עבודה. יש לך מספר דקות, בהן אתה אמור להסביר למישהו – שלא בהכרח מכיר את התחום המקצועי כמוך – את כל מה שעשית, למדת וצברת במהלך השנים, ועד כמה אתה מוצלח. מה כדאי לדעת?

כמה שלא נהיה בוגרים ומנוסים, נראה שראיון עבודה עדיין יהיה שעת-מבחן. קח אוויר. ראשית, חשוב שתזכור שמי שיושב מולך הוא גם בן-אדם ושלא מדובר פה בחיים ומוות. הדבר האחרון בעולם שתרצה לשדר זה להיטות-יתר. יחד עם זאת, ברור שאף אחד לא רוצה עובד שמזלזל, או שמרגיש שהמשרה המוצעת "קטנה" עליו.

אך להתכונן לראיון עבודה

 

דייק ושדר רצינות

הכלל הראשון – הקפד להגיע בזמן. למען האמת, עשה מאמץ להיות לפני הזמן וקח בחשבון את כל הבלת"מים האפשריים. במקרה הכי גרוע – הקדמת יותר מדי ויש לך עוד כמה דקות לשבת על קפה ולנשום אוויר. אם בכל זאת אתה צופה שאתה עשוי לאחר, התקשר מייד, תתנצל ותעדכן באיחור הצפוי.

לפני תחילת הפגישה כבה את הטלפון או העבר אותו למצב שקט. אם תעשה זאת בנוכחות המראיין – תיראה כמי שמתייחס לפגישה ברצינות. הנה, עוד נקודת זכות עבורך.

חשוב לשדר מקצוענות ורצינות. אלה באים לידי ביטוי בעיקר באופן שבו תראה שהתכוננת למפגש. הבא אתך את קורות החיים מודפסים, גם אם שלחת אותם במייל, לצד מכתבי המלצה ואסמכתאות על השכלה והשתלמויות. גם אם אף אחד לא יבקש לראות את כל הניירת – מרשים מאוד לראות שבאת מוכן. בכל מקרה, אל תאיץ במראיינים לקרוא את הניירת אם הם לא ביקשו זאת.

הופעה

תגיע מסודר, מאורגן ונקי, לא חשוב באיזו משרה מדובר. זקן מסודר זה טוב, אבל זיפים של עצלות ולבוש מרושל הם לא סימן טוב עבור מרבית המראיינים. הקפד על לבוש נקי ומגוהץ. "כלל האצבע" הוא שיש להתלבש לראיון עבודה ברמה אחת מעל לאופן שבו הקולגות שלך מגיעים.

מצד שני, יש להימנע מגנדרנות-יתר. לתפקיד ניהולי יש להגיע לכל הפחות עם ג'קט או בלייזר, וכדאי לשקול גם עניבה. אבל אם אתה אף פעם לא הולך עם עניבה אולי כדאי לוותר – עדיף שתרגיש משוחרר ונינוח ככל האפשר.

לראיון עבור משרה משרדית בדרג ביניים מספיק ג'ינס כהה, כחול או שחור וחולצה מכופתרת ומגוהצת או חולצת פולו. רצוי ללכת על חולצה בצבע אחיד ובכל מקרה לא בצבע צעקני מדי או הדפסים רועשים שמעייפים את העין של מי שיושב מולך. זה גם לא הזמן לג'ינס המשופשף ההורס, עם חגורת העור החומה העבה.

במקביל ללבוש, שים לב לכל ה"מסביב": נעליים מצוחצחות ולא קרועות או משופשפות מדי. אם אין לך שעון מכובד מספיק – עדיף ללכת בלי.

אם אתה נוסע ברכב דו-גלגלי עדיף להגיע לראיון עבודה עם מונית, כדי שלא תאלץ להיכנס עם מעיל העור וקסדת האופנוענים. אין לנו שום דבר נגד זה, אבל אתה הרי רוצה שתשומת הלב תהיה במקצוענות שלך ולא במשבר גיל הארבעים. בנוסף, נסיעה רגועה במונית תאפשר לך להגיע עם ראש שקט, מבלי שצברת עוד עצבים בכביש.

מודיעין מוקדם – כדאי להתכונן

ברר כל מה שאתה יכול על המשרה ועל החברה. שאל אנשים שעובדים שם אם אתה מכיר, או כאלה שעובדים בתפקיד דומה. ברר מי הבעלים, מה המבנה הארגוני ומהן החברות הנוספות בקבוצה. כנס לאתר, בדוק מיהם המשקיעים והלקוחות הגדולים, קרא את חזון החברה אם מפורסם כזה. נסה להבין לאן אתה נכנס ומהי רוח המקום.

בנוסף, כדאי לחשוב מראש מהו הערך המוסף שלך לחברה? במה אתה יכול לתרום דווקא לחברה כזו שאלו הערכים שלה וזה השוק שאליו היא מכוונת. כך שישאלו אותך "למה דווקא אתה" – תהיה מוכן. וגם אם לא ישאלו, תוכל להבהיר למראיינים במה אתה מחובר למהות של החברה. הבא איתך דוגמאות של עבודות שעשית שרלבנטיות לתחום הפעילות ולכיוון של החברה.

עקרון ההדדיות

חשוב לזכור כי ראיון עבודה הוא בעצם בדיקת התאמה ראשונית לא רק שלך לחברה, אלא גם של החברה אלייך. כשם ששואלים אותך שאלות – תשאל גם אתה, תברר מה בדיוק נדרש ממך, תשאל ותתעניין בדרישות התפקיד, ולא רק בשאלת השכר והתנאים. שאל על שאר בעלי התפקידים, על ממשקי ההשקה, על הכיוון העתידי והיעדים. חשוב לעשות את כל אלה במידה ולהפגין סקרנות ועניין, אך מבלי להפוך את ה"משוואה" שבה אתה בסופו של דבר עדיין המרואיין.

 גישה, גישה, גישה

בסופו של יום, הכל אישי. אנשים רוצים לעבוד עם מי שנעים להם להיות במחיצתו. לכן חשוב להגיע רגוע, לישון טוב והרבה בלילה שלפני הראיון, לאכול משהו קטן לפני הראיון, ובאופן כללי – לדאוג ששום דבר לא יסיח את דעתך. חשוב לחייך ולשמור את חיוניות, אבל לא בצורה מוגזמת. אנשים אוהבים להיות בחברתם של אנשים נחמדים.

בהצלחה!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן